jak odstranit plísněPro mnohé může být velkým překvapením, když se s podzimním ochlazením na zdech objeví šedavé fleky vznikající plísně. Pro jiné je to každoroční důkaz, že opravdu přichází zima. Plísně jsou však velmi nebezpečné a rozhodně by neměly být součástí bytu. Jak se, ale pro nim chránit? Jak odstranit plíseň ?

Plísním se nejvíce daří ve vlhkém prostředí, tedy v místech, kde do bytu proniká vlhkost nebo v místech, kde se vlhkost v bytu kondenzuje a neuniká ven. Pokud vlhkost v bytě překročí 60 % hrozí zvýšená pravděpodobnost vzniku plísní.

Jak snížit vlhkost v bytě a tím tedy zamezit vzniku škodlivých plísní je ve své podstatě velmi jednoduché. Jediné, co stačí je přiměřeně topit a větrat. Čímž se zamezí usazování vlhkosti ve stěnách. Vlhko v bytě vytvořené například sušením prádla v prostoru budovy, pěstováním rostlin nebo jen přirozeným životem obyvatel se přirozeně odpaří a nebude nikde kondenzovat. Dále je důležité větrat v prostorách kuchyně, kde je díky vaření větší koncentrace vlhkosti – větrání je nejjednodušší pomocí digestoře případně otevřením okna.

Pokud…

čím odstranit plísněPokud se dodrží tyto dvě základní pravidla tedy přiměřené topení a větrání vlhkost v bytě by měla být mezi 40 až 50 % což je optimální vlhkost pro život. Odborníci však upozorňují na větrání při dešti, které má naprosto opačný vliv nebo větrání na mikroventilaci, které nezajistí dostatečné proudění vzduchu.

V případě, že větrání a topení nepomáhá existuje možnost ošetření vnější fasády pomocí speciálního roztoku, který zamezuje vniku vlhkosti do zdí, ale nebrání jí proudit ven. Tento roztok má mnoho výhod, ale musí se po určité době působení obnovit. Přesto doporučujeme tento roztok nanést na severní zdi. Tyto zdi jsou nejvíce náchylné na usazování se vlhkosti, jelikož k jejich vysoušení nepomáhá přirozený svit slunce.

Nejvýhodnější a nejefektivnější nanesení speciálního hydrofobního nátěru zajistí společnost A SERVIS LIPKA s.r.o.