ODSTRANĚNÍ PLÍSNÍ
Naše firma má za sebou již více jak 20 let úspěšné praxe a jméno, které má ve střední Evropě velmi dobrý zvuk. Všechny naše činnosti vykonáváme zásadně s použitím špičkových technologií a s poctivým přístupem ke klientovi.
PIVO, PLÍSEŇ, FASÁDA, ODSTRANĚNÍ PLÍSNÍ, PROTIPLÍSŇOVÝ NÁTĚR BRNO
Vypadá to jako nějaký nesmysl – pivo, plíseň a fasáda – ale pravda je v tomto případě krásně prozaická. Ne, nemáme na mysli šikovného fasádníka, který si dopřeje jedno-dvě točené uprostřed rozehrané pracovní partie. Kdyby totiž nebylo hub a kvasinek, neznali a nepili bychom nejen pivo, ale také by se vůbec nevyskytoval problém s plísněmi na stěnách. Zkusme si proto vše rozebrat pěkně popořádku, hmm?
KVASINKY – PRACOVITÉ HOUBY
Jednobuněčné houby-kvasinky se vyskytují v přírodě nejčastěji. Rozmnožují se tzv. rašením a díky nim dnes známe a pijeme například pivo, víno, používáme droždí a nebo konzumujeme acidofilní mléčné výrobky.
Milé kvasinky však mají i svoji temnou a velmi nepříjemnou tvář, neboť jsou příčinou některých onemocnění.
Příkladem negativního působení na lidský organizmus může být rod Candida, který dokáže napadat kůži nebo plíce. Konkrétně ženy by rozhodně dokázaly o kvasinkách říci své. Každopádně, ať je to tak či onak, kvasinky mají mnohem více kladů než záporů, o čemž svědčí již vzpomínané pivo. Takže pojďme se s nimi seznámit.
TEKUTÝ CHLÉB
Jak již bylo řečeno, pivo vzniká především díky houbám-kvasinkám. Pivní kvasinky dokáží přeměnit cukr na alkohol, a tím určují celkový charakter a chuť čerstvě uvařeného piva. V pivovarech rozlišují dva druhy kvasinek: a to kvasinky pro tzv. vrchní nebo spodní kvašení. Historicky se první pivo připravovalo s kvasinkami pro vrchní kvašení a potvrzené záznamy dokumentují, že v pohárech starých Sumerů se pivo pěnilo již před 6 000 lety před n.l.
Kvasinky pro vrchní kvašení “vyrábějí” pivo, které se nazývá Ale (vyslovujeme “ejl”) a patří sem portery, pšeničná piva, tmavá piva (tzv stouty) apod. Těmto kvasinkám se nejlépe daří při rozpětí teplot od 15 do 26°C. Toto pivo mívá příjemné ovocné vůně a chutě. Mezi znalci se ujal poetický název – letní pivo.
Pokud teplota klesne pod 15°C nastupují do práce kvasinky spodního kvašení. Pomáhají vařit pivo bez ovocných tónů, které ale má mnohem hladší chuť a celkově je stabilnější. Jedná se o piva vyráběná metodou spodního kvašení a pivo je označováno přívlastkem – zimní. Všechna piva vyráběná spodním kvašením označujeme jako lagery – ležáky. Obecně ležáky patří mezi ty nejoblíbenější druhy a značky piv, takže tvoří drtivou většinu toho, co nám s patřičnou chutí každý den proteče hrdlem.
Ještě několik slov k původu kvasinek pro spodní kvašení. Vědci předpokládají, že se do Evropy dostaly z Ameriky, kde po mnoho milionů let žijí v chladných lesích. Na náš kontinent byly přitom zavlečeny náhodou a to díky lodní dopravě. Pravdou zůstává, že mnozí znalci razí hypotézu, dle které za původce přenosu označují mušky octomilky.
A kdyby byl někdo silou-mocí zvědavý, co se s kvasinkami děje při teplotách nad 26°C, tak věřte, že odpověď je zcela prostá. Pivo se s nimi již nevaří, ale ke slovu přicházejí mistři cechu lihovarnického. Za pomoci kvasinek pro vrchní kvašení – pro jejich odolnost vůči vysokému obsahu alkoholu, začnou vyrábět líh, ale to je již jiná kapitola…
PROTI PLÍSNÍM RADĚJI ODBORNÍKA, NEŽ-LI SLÁDKA…
Přesto, že by se nám mnohem lépe hovořilo o orosené sklenici piva, zkusme se nyní věnovat fasádám a plísním. Je to podivné, ale i plísně patří mezi houby stejně jako kvasinky, ale společně si jaksi netykají. Je patrné, že každá rodina disponuje tzv. černou ovcí – tedy alespoň z pohledu fasády či zdiva.
Ať tak či onak, plísně jsou pro každého z nás pádným důvodem, pro který je nezbytné hledat rychlé a šikovné řešení. Nejen pro to, že jsou již na první pohled nevábné – dokonce až odpudivé, ale hlavně proto, že postupně narušují stavbu a dokonce je tu vážný argument, že mohou poškodit naše zdraví.
Na tomto místě je patřičné uvést jedinou a zřejmě univerzální větu – nechme to, prosím na profesionálech! Amatérské snahy totiž mívají spíše kosmetický účinek a navíc vyžadují mnoho času a nemálo peněz. Navíc je prokázáno, že plísně po takovém „zaručeně účinném zásahu“ si zvykly vrátit se nerušeně zpět, a tím pádem jsme zase vlastně tam, kde jsme již byli na začátku…
Zaručeným a jediným způsobem, jak se přítomnosti plísní v našem okolí natrvalo, nebo přinejmenším na hodně dlouhou dobu zbavit, je pomoc zkušených odborníků. Známá a velmi oceňovaná adresa na seznamu těch nejlepších patří společnosti MYTÍ OKEN, VÝŠKOVÉ PRÁCE PRAHA.
VÍME JAK NA TO
Prvním krokem každého čištění fasády nebo zdiva, je náš výkonný tlakový čistič a dostatek čisté vody. Tuto práci děláme co nejprecizněji, neboť plocha musí být po tomto zásahu skutečně dokonale čistá. Po řádném vyschnutí fasády naneseme dezinfekční prostředek SANATOP LIKVID PROFI. Během 24 hodin spolehlivě zničí všechny plísně, organické nečistoty a mikroorganizmy. V případě, že si zákazník přeje čištěnou plochu vymalovat – zabezpečíme vlastními odborníky i tento krok.
Poté přichází na řadu protiplísňový nátěr LSG. Jedná se o jeden z nejdůležitějších kroků v celém procesu čištění. LSG nabízí klientům skvělé a účinné vlastnosti. Největším kladem je schopnost regulovat vodní páry, a to v obou směrech. Vlhkost, která se uvnitř stěny nebo fasády shromáždila může bez problému unikat ven, ale venkovní vlhkost ze vzduchu se do nitra fasády či stěny nedostane. Navíc LSG je tím nejúčinnějším prostředkem proti opětovnému napadení plísněmi, houbami či dalšími mikroorganizmy. Naše společnost garantuje trvalé účinky LSG na dobu 4 až 6 let.
Naše firma MYTÍ OKEN, VÝŠKOVÉ PRÁCE PRAHA patří bez nadsázky k těm nejlepším na trhu. Pokud se jedná o likvidaci plísní a ochranu před nimi, nabízíme jen odborné, poctivé a spolehlivé řešení. Vložte proto své problémy do našich rukou a získáte kvalitu, která vám přinese radost a bezstarostnost na velmi dlouhou dobu.